vineri, 25 octombrie 2013

Pui basquaise



Aceasta reteta este specifica sud-vestului Frantei, din Tara Bascilor. Cea care mi-a facut pofta sa testez aceasta reteta delicioasa este Liana Toma . V-o recomand cu drag si sunt sigura ca o sa va placa.
Ingrediente: 
1 pui
150g de jambon uscat
2 ardei grasi rosii
2 ardei grasi galbeni
3 cepe
3-4 catei de usturoi
250ml vin alb sec
1kg rosii sau doua cutii de rosii în bulion
1 foaie de dafin
sare 
piper
cimbru maruntit 
boia
ulei de masline

Mod de preparare:
Frigi ardeii apoi ii cureti de pielita.
Tai puiul in bucati (Eu am folosit pulpe de pui cu spate). Intr-un wok cu trei-patru linguri de ulei de masline încins, pui bucatile de pui, asezonezi (sare, piper, cimbru maruntit, boia) si le rumenesti pe toate partile la foc iute.
Tai ceapa pestisori si usturoiul felii. Scoti bucatile de pui din wok si pui ceapa, în acelasi ulei, la foc mic, cu un praf de sare, pana devine translucida. Adaugi usturoiul si jambonul taiat fasii, asezonezi, iar dupa cinci minute torni vinul alb sec deasupra, apoi lasi sa fiarba la foc mic, amestecand des.Dupa zece minute adaugi fasiile de ardei copt si lasi sa fiarba la foc mic pana aproape se evapora tot lichidul.
Adaugi rosii curatate de pielite si taiate bucati, amesteci si mai dai un clocot. 
Adaugi bucatile de pui la sos, acoperi wokul si lasi sa fiarba 30-40 minute, amestecand din cand in cand. 

Daca sosul scade prea tare, adaugi doua, trei linguri de apa.
Adaugi sare si piper daca e necesar si servesti fierbinte. De obicei se serveste alaturi de orez natur (dar nu e musai).

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu