duminică, 13 iulie 2014

Tort cu capsuni si crema de vanilie


Pentru acest tort delicios m-am inspirat dintr-o reteta de-a Violetei si bineinteles ca nu am dat gres. A fost un tort delicios, pe placul intregii familii. Va invit sa-l testati si voi.

Ingrediente:
-pentru blat: 
5 oua 
5 linguri zahar 
5 linguri faina 
3 linguri cacao 
1 lingurita praf copt

-pentru crema: 
250 ml frisca lichida 
400 ml lapte 
2 oua 
3 linguri amidon 
5 +2 linguri zahar 
3 linguri unt 
1 esenta de vanilie 
500 gr capsuni 
1 plic gelatina

-pentru sirop: 
200 ml apa 
4 linguri zahar 
1 esenta rom

-pentru glazura: 
100 gr ciocolata amaruie 
100 ml frisca lichida

-pentru decor: 
50 ml frisca lichida

Mod de preparare:
Bati ouale cu zaharul pana se albesc. Adaugi faina cernuta cu cacao si praf de copt, omogenizezi compozitia apoi torni in forma de tort 

si dai la cuptor pentru 30 de minute.Dupa ce se raceste blatul il tai in doua.
Pregatesti crema astfel: dizolvi amidonul in doua-trei linguri de apa rece, ca sa nu faca cocoloase, apoi il adaugi peste laptele rece. Adaugi ouale si zaharul si pui sa fiarba la foc mic avand grija sa amesteci mereu, ca sa nu se lipeasca. Cand a dat in clocot opresti focul, adaugi untul si esenta de vanilie si incorporezi. Lasi sa se raceasca avand grija sa amesteci din cand in cand ca sa nu capete crusta. Bati frisca si o incorporezi in crema de vanilie, dupa ce s-a racit complet. 

Pui intr-o craticioara 200 gr de capsuni taiate cubulete, adaugi 2 linguri zahar si le lasi pe foc pana se topeste zaharul si se ingroasa usor zeama lasata. 

Dupa ce se racesc le adaugi in crema.

Pui gelatina intr-un castronel cu putina apa si lasi 1 minut ca sa se hidrateze. Pui deasupra unui vas cu apa calda si lasi sa se dizolve. Incorporezi in crema avand grija sa amesteci bine ca sa se repartizeze uniform in compozitie.


Pregatesti siropul astfel : caramelizezi 4 linguri de zahar, apoi completezi cu apa si lasi pe foc sa se dizolve. Adaugi esenta de rom si lasi sa se raceasca.
Pui primul blat pe un platou si asezi in jurul lui inelul reglabil pentru tort. Insiropezi cu jumatate din cantitatea de sirop.
Tai capsunile 
felii si le asezi pe laterale. 

Pui crema 

si asezi cel de al doilea blat pe care il insiropezi cu siropul ramas.

Topesti ciocolata amaruie impreuna cu frisca lichida intr-o craticioara la bain-marie. Torni pe toata suprafata tortului si nivelezi. Lasi tortul la rece pentru 2-3 ore pana se intareste crema de vanilie.
Inainte de a desface inelul, treci cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.

Bati frisca lichida si ornezi tortul dupa inspiratie.

Va doresc pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu